Home |  Bestellen |  Vestigingen |  Neem contact op |  Nieuws |  Login

Englisch

Nederlands

banner banner banner banner banner

Nieuws

08 september 2017

Australiërs eten meeste vlees

Australiërs zijn de grootste vleeseters ter wereld met 111,5 kilo (bruto*) per persoon.

60% mannen vindt zichzelf beste BBQ-er van de familie

23 juni 2017

Aan zelfvertrouwen van de Nederlandse man geen gebrek als het om barbecueën gaat; bijna twee op de drie vindt zichzelf de beste BBQ-er van de hele familie en geeft gemiddeld een ruime 7 voor zijn eigen BBQ-skills. Ruim de helft duldt dan ook geen hulp achter de barbecue.

Ook 40% van de vrouwen vertrouwt de barbecuetang het liefst toe aan vriend of man, gevolgd door haar vader (13%). Dit blijkt uit het Nationaal BBQ-onderzoek 2017 van de Vereniging van Keurslagers onder ruim 1.000 Nederlanders.

Zelfverzekerdheid met betrekking tot barbecueën lijkt met de jaren te komen; waar 29 procent van de ondervraagden tussen de 18 en 34 jaar zijn of haar vader nog de beste BBQ-er vindt, is dat bij 35-plussers slechts 5%. Van de 50-plussers ziet 18% het liefst hun zoon achter de kolen staan.

Door weer en wind

Bijna driekwart steekt de barbecue alleen aan bij mooi weer. Zo’n 22% beperkt het tot de lente en zomermaanden. De overige 5 procent mag zich rekenen tot de echte BBQ-fanaten. Zij laten zich niet tegenhouden door een beetje regen of wind.

Provincies

Zuiderlingen zijn het meest zelfverzekerd over hun BBQ-skills; zij geven zichzelf gemiddeld een hoger cijfer dan inwoners uit het noorden. Friezen zijn het minst fanatiek achter de barbecue. Van hen geeft 45 procent aan het nooit te doen of er niets aan te vinden. In Limburg wonen de meest fanatieke BBQ-ers; als de zon schijnt steekt 34 procent de barbecue aan.

Grootste BBQ-blunders in het westen

Ondanks het grote zelfvertrouwen onder Nederlandse mannen, worden er de nodige blunders gemaakt achter de barbecue. Vooral in het westen kunnen ze er wat van. Daar wordt er – vergeleken met de rest van Nederland – het meest geblunderd op BBQ-gebied. Het vlees laten aanbranden of door de grill laten vallen zijn de meest voorkomende missers, gevolgd door te snel het vlees erop willen leggen. Ook worden de kolen of aanmaakblokjes nog wel eens vergeten, wat het barbecueën een stuk lastiger maakt.

BBQ-Bucketlist

Experimenteren met de barbecue wint steeds meer terrein. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan regelmatig nieuwe dingen te proberen. Mannen geven de voorkeur aan experimenten met kruidenrubs en marinades, terwijl vrouwen liever nieuwe dingen proberen als het gaat om de bereiding van groentes op de barbecue. Met stip op nummer 1 op de BBQ-Bucketlist staat het bereiden van groot vlees op de Amerikaanse manier, gevolgd door experimentele gerechten zoals de Beer Can Chicken. Een trend hierin is het bereiden van grote stukken vlees, op een langzame manier waardoor de vleessappen goed bewaard blijven.

Nederland wil kluiven

Als het gaat om vlees met bot, dan is 65% van de Nederlanders hier wel voor te porren; één op de drie vindt het zelfs heerlijk om te kluiven. Spareribs zijn veruit favoriet. Ruim de helft vindt dit het lekkerste stuk vlees met bot voor op de barbecue, gevolgd door drumsticks en lamsrack.

Bron: www.vlees.nl

« terug | « overzicht